2020. december 5., szombat

32.5. Új évezred kezdődik - először jelenik meg az írott történelemben a Halley-üstökös [i.e. 1000 - 900]

EURÓPA

Kárpát-medence

 Az éghajlatváltozás miatt, amely megindította a Földközi-tenger körüli népek vándorlását, a Fekete-tenger környékéről is megindultak trákok nyugat felé, akik – őseik útját követve – a Kárpát-medence alföldjeit foglalták el, ahol már korábban idevándorolt rokonaik éltek.  

 Ugyanez a vándorlási hullám hozta a Vajdaság területéről északra azt a népet, amelyik a Tisza-menti emberekkel keveredve a Gáva-kultúrát alakította ki. Ők már nem csak közvetlenül a folyó mentén laktak, hanem attól eltávolodva is benépesítették a területet – de a folyótól való távolsággal arányosan csökkent településeik mérete. Nagycsaládi, cölöpvázas házaik (5-6 m hosszú, 3 m széles) fala sövény, padlója döngölt agyag volt, bent peremes tűzhellyel. Európában ők jelentették a brozedény-gyártás központját. Gabonájukat fényes, fekete felületű, belül sárga vagy vörös díszítésű kerámiaedényekben tárolták. Háziállatokat mintázó kis agyagszobrocskákat is készítettek.

 Ugyanekkor az Északi-Kárpátok területén (az Északi-középhegységet is beleértve) a Pilinyi-kultúra (lásd itt ) a szomszédos urnamezős kultúrák hatására átalakult a Kiétei-kultúrává. Ennek a kultúrának a népe a folyó- és a patak-völgyekben és megélt, sőt a hegyek magasabb részein, barlangokban, illetve erődítményekben (földvárakban) is.

 Európa nagy részét, így a Dunántúlt is az urnamezős kultúrák népei lakták. Úgy tűnik, hogy a Földközi-tengeri csatákat ők látták el bronzeszközökkel (kocsikkal és fegyverekkel). Hatalmas területen meglehetősen egységes tárgyi kultúrát, hitvilágot, társadalmi formát, településrendszert és rítusokat alakítottak ki. Még szabványosított súlymértékük is volt az egész területen.

Az urnamezős kultúra kerámiaedényei [https://www.wikiwand.com/hu/Urnamez%C5%91s_kult%C3%BAra]

Az urnamezős kultúra egy borotva-maradványa [https://szikmblog.wordpress.com/tag/urnamezos-kultura/]

ÁZSIA

Urál és vidéke

 Az éghajlatváltozás hatására az ázsiai népek is megmozdultak.

 Az ugorok szállásterülete elmocsarasodott. Egy részük; az obi-ugorok úgy alkalmazkodtak ehhez, hogy a földművelésből visszatértek a halászathoz és vadászathoz, míg a cserkaszkuli kultúra követői (a magyarok távoli ősei) inkább Dél felé kezdtek vándorolni.

Előzmények itt (Ázsiánál)

 Az Uráltól nyugatra ott voltak már a szkíták.

Perzsia

 Az árják az i.e. II. évezred közepén szétváltak 3 nagy csoportra (lsd. itt ) Egy részük Pandzsáb síkságán át az indiai szubkontinensre vándorolt be, s ott telepedett. Ennek emlékét őrizhetik a Ramayana mesés történetei, melyekben különféle erdei szörnyeket kellett legyőzni az ősöknek, avagy isteneknek. A médek az iráni fennsík északkeleti részére vonultak, a perzsák pedig ugyanannak délnyugati lejtőire költöztek. Most – talán a lehűlés miatt – kicsivel még DK felé húzódtak, ahol az elámiak már nem voltak elég erősek ahhoz, hogy ezt megakadályozzák. Ugyanis valamikor, kicsivel ezelőtt lépett a történelem színpadára I. Nabú-kudurri-uszur babilóniai király (nem az, aki a Bibliában Nabukodnozor néven szerepel, hanem annak az őse), aki egy váratlan támadással kirabolta Szúzát.

Asszírok

 Az i.e. 10. században az asszíroknál II. Assur-dán uralkodott, akit II. Adad-nirári követett a trónon. Előbbi uralkodásáról nem sokat tudni. Utóbbi annál jelentősebbé vált. Az ő uralkodása alatt változott az asszírok népe ismét hódítóvá. II. Adad-nirári győzelmet aratott Babilónia, Hanigalbat és más területek felett is. Az uralkodó nem csak a hadi, hanem a vadász-dicsőséget is hajtotta. Fennmaradt róla, hogy hat elefántot elejetett. Négyet pedig elfogott és állatkertjében mutogatott. A meghódított területeknek köszönhetően óriási gabonatartalékokat tudott fölhalmozni.

 Az asszírok az akkoriban legmodernebb technikát, a vas előállítását a hadiparba fektették be. Így óriási területet hódítottak meg rövid idő alatt. Miközben a Közel-Keletet a káosz uralta, ők éltek a lehetőséggel és birodalmukat kiterjesztették a Földközi-tengerig. Az asszír királyok a meghódított népektől adóként vasat követeltek. Ezzel egyszerre erősítették magukat és gyengítették az ellenfeleket. Emellett ostromgépeket is feltaláltak, melyek segítségével le tudták dönteni a városfalakat. De nem csak a technikával, hanem ideológiával is növelték haderejüket: A királyok magukat Assur isten helytartóinak tartották, s azt mondták, hogy az ő világuralmáért kötelességük harcolni. Időről időre, úgynevezett istenlevelekben be is számoltak Assurnak, mit tettek dicsősége érdekében. Most, a 10. században már elég erejük volt, hogy újabb hódításokra induljanak.

Kína

A Csou törzsek Csou Ven Vang király vezetésével benyomultak a Sang-dinasztia területeire. A harcokban Ven király életét vesztette, ekkor Csou Vu Vang követte őt a trónon.  Ő mért végső csapást a Sang dinasztiára, amikor Csou-hszint, s Sangok utolsó uralkodóját lefejezte. Az utóbb megírt krónikák szerint a Sang állam egykori alattvalói számára ez a pillanat felszabadítás volt („a történelmet a győztesek írják”…). A krónikák szerint Vu király a kivégzett Sang uralkodó egyik fiát, Vu-kenget bízta meg a Kínai-alföld városainak kormányzásával.

  Érdekesség, hogy a két dinasztia váltása idején jelent meg a Halley-üstökös (ekkor dokumentálták először). [Reader’s Digest: Misztikus történetek gyűjteménye]

 A Sang-dinasztia leáldozása után a jövendölésnek az a formája (lásd itt )  hogy az istenekhez intézett kérdéseiket teknőspáncélba vagy csontokba vésték, a nép körében is elterjedt (korábban a nemesség kiváltsága volt).

Ven és Vu király uralkodására a feljegyzések aranykorként emlékeznek. Vu királyt Csou Cseng Vang követte, aki azonban még nagyon fiatal volt ekkor. Az ő idejében Vu-keng a barbárokkal szövetkezve felkelést robbantott ki. A király nagybátyja, Csou-kung herceg szervezte meg az ellentámadást. Ennek eredményeképp lerombolták a Sangok fővárosát, a barbárok pedig végül behódoltak.

 A Csou-ház birodalma nem volt egységes állam. Városonkénti kormányzást folytatott a dinasztia az uralkodói család és a rokon nemzetségek tagjaira bízva a városok vezetését. E helyi vezetők elismerték a Csou királyok politikai és szakrális hatalmát, de saját területükön önállóan uralkodtak.

India

 Az ezredforduló táján az árják már a Gangesz völgyében rendezkedtek be, sőt létrehozták az első államokat. Ők alakították ki az évezredeken át fennmaradt kasztrendszert, melynek élén saját katonáik álltak, míg alján a sötétebb bőrű, meghódított őslakosok (dravidák). Ekkoriban kezdték el Indiában használni a vasat; a vaskovácsok jelentősége immár vetekedett a rézművesekével. A földeket az erdők irtásával (az erdők ekkor még szörnyek (= őslakosok? és félelmetes vadállatok) lakhelye volt és mocsarak lecsapolásával tették megművelhetővé. Nem véletlen, hogy Ráma egyik nagy hőstette is az, amikor felégeti a démonok erdejét).  Ekkoriban az itteni népek házai kör alakú, gerendavázas, zsúpfedeles, paticsfalú, többosztatú építmények voltak. Az árják még évszázadokig ilyen szerény településeken éltek. Fejedelmi székhelyeik is csak földhányással vagy palánkkal védett települések voltak az ősi, Indus-völgyi csodás városokkal szemben, melyek elnéptelenedtek. 

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Csou-dinasztia#Korai_Csou_(Zhou)-kor_(i._e._11._sz._%E2%80%93_i._e._771)

https://hu.wikipedia.org/wiki/India_t%C3%B6rt%C3%A9nelme#A_v%C3%A9dikus_kor

https://hu.wikipedia.org/wiki/Assz%C3%ADrok

https://hu.wikipedia.org/wiki/Perzsa_Birodalom

https://hu.wikipedia.org/wiki/Urnamez%C5%91s_kult%C3%BAra

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kyjatice-kult%C3%BAra

https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%A1va-kult%C3%BAra

https://hu.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%A1kok

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szk%C3%ADt%C3%A1k

https://hu.wikipedia.org/wiki/Obi-ugor_nyelvek

https://www.youtube.com/watch?v=J_279owNyV4

Óvilági kultúrák, Az ember képes története, OFFICINA NOVA

Reader’s Digest: Misztikus történetek gyűjteménye

Képes történelem: Ős napkelet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

44. Elmúlik a járvány, szünetelnek a nagy háborúk [i.e. 430-420]

ÉSZAK-NYUGAT-EURÓPA Nagyjából ebben az időben - talán klimatikus okok miatt - kezdtek a mai Németország területéről északabbra; Skandináviáb...