2020. június 25., csütörtök

31.4. Ázsia és Afrika a században [i.e. 1100-1000]


ÁZSIA

Arameusok

Körülbelül ebben az időben jöttek el őshazájukból; az Arab-félsziget sivatagából. A közel-keleti káoszban hatalmi vákuum keletkezett, s ez adott nekik alkalmat arra, hogy jobb termőföldekkel rendelkező területekre, Szíriába, Anatóliába és Mezopotámiába vándoroljanak és ott letelepedjenek. Jól értettek a kereskedelemhez (a sivatagban ebből tudtak megélni), ezért itt is hamar átvették a térség kereskedelmének irányítását.

Szamal

A Hettita Birodalom hanyatlása után, az évszázad végén, új államként jött létre Szamal, a Földközi-tenger keleti partjának északi csücskében. Területét a karkemisi alkirályság birtokolta.

Arám

Az arameus vándorlás idején kialakult egy másik új állam is; Arám Damaszkosz, melynek központja Damaszkusz volt.  Melynek fejedelme a Dávid király által korábban megfutamított Rezón lett.

Damaszkusz romjai [https://statravel.hu/uti-celok/sziria/damaszkusz]

Kína

A Sang-dinasztia idejéből érdekes leletek maradtak fenn. Olyan teknőspáncél-maradványok és csontdarabok, melyekbe jeleket véstek. Ezeket jövendőmondásra használták. A feliratok a kérdések voltak, melyeket isteneikhez intéztek. A kérdések  témái változatosak; időjárás, vadászat, áldozatok bemutatása, politika, álmok, egészség, házasság, gyermekáldás... Vu Ding király például két felesége jövendője felől érdeklődött az egyik ilyen jós-csont tanúsága szerint. Miután feltették a kérdést, felhevített kövek segítségével hőhatásnak tették ki a csontot, aminek következtében repedések jelentek meg azok felületén. A repedések mintázatából olvasták ki az istenek válaszát. [Reader's Digest válogatás: Misztikus történetek gyűjteménye]

AFRIKA

Kenya

A földművelő gazdálkodás megkezdődött Kenya fennsíkján is.

A kenyai fennsík [https://vista.hu/utazasok/kenya-tanzania-szafari]

ÁZSIA

Kína

 A Sang-dinasztia alatt komoly államszervezet alakult ki. A dinasztia utolsó uralkodója már akkora hatalomra tett szert, hogy a legfelsőbb istenség emberi párjának tartotta magát. Különféle feladatokat ellátó osztályokból álló kormányzata volt.
 A Sang dinasztia uralma idején a Csou nép egyre közelebb vándorolt és terjeszkedett a Sang dinasztia felségterületéhez. A Sangok a Sárga-folyó síkságán éltek főleg, a Csouk pedig az ő nyugati szomszédaik lettek. Viszonyuk kezdetben barátság és háború között váltakozott. Mivel a Sangok voltak az erősebbek, a Csouk idővel a vazallusaikká váltak. Csakhogy a Csouk is erősödtek. A Csou népnek sikerült kiépítenie egy koalíciót kisebb államokból, ami délről és nyugatról félig bekerítette a Sangokat.
 Amikor a Sangok költséges háborúkkal és expedíciókkal felélték erőforrásaikat, s így már nem volt nehéz legyőzni őket: vereséget szenvedtek a Csouktól – akik megörökölték a Sangok vazallusállamait. A Csouk új államközi kapcsolatok rendszerét építették ki. Helyőrségi államokat hoztak létre a Sárga-folyó síkságán. Megalapították Csengcsou fővárost.
 A háborúk azonban munkaerőhiányhoz vezettek, s ez arra kényszerítette a Csoukat, hogy együttműködjenek a Sangokkal. A Csou uralkodó, Vu megengedte a Sang hercegnek, hogy továbbra is uralkodjon a Sang terület egy része fölött. A Sang harcosok a Csou seregekkel együtt védték a helyőrségi államokat. A Csou dinasztiát házassági kapcsolatokkal is megerősítették. [Az ember képes története: Óvilági kultúrák]
 Vu király után Cseng ült a trónra, i.e. 1042-ben, de még nagyon fiatal volt. Ezért zűrzavaros állapotok alakultak ki. Egy Vu-keng nevű, Sang-párti férfi ezt kihasználva, barbárokkal szövetkezve felkelést robbantott ki a Csou-ház ellen. A fiatal uralkodó nagybátyja, Csou-kung herceg vette kézbe a dolgokat. Lerombolták a Sangok fővárosát, a felkelésben résztvevő barbárok pedig behódoltak.
 Ebben a században készült el a Dalok könyve – egy kínai dalgyűjtemény.

Dalok könyve [https://hu.wikipedia.org/wiki/Dalok_k%C3%B6nyve]

India

A tamil nyelv első emlékei származnak ebből az időből.

Kodzsoszon

Ez az ország a Koreai-félszigeten létezett.

 I.e. 1120 környékén egy Kidzsa nevű uralkodó vette át a hatalmat, aki saját dinasztiát alapított. Ő a kínai Csouk által megbuktatott Sang-dinasztia utolsó uralkodójának egyik rokona volt.

Vietnám

 I.e. 1100 körül, a kora bronzkori Dong Dau-kultúrát kezdte felváltani a középső-bronzkori Go Mun-kultúra. Eddigre a bronz használata nagyrészt itt is felváltotta a kő használatát. Már nem csak a fegyvereket és az ékszereket készítették a titokzatos és értékes új anyagból, hanem a hétköznapibb* szerszámokat, mezőgazdasági eszközöket is.

*Ebben az időben a mezőgazdasági munkálatok a termékenységgel való összefüggésben továbbra is szent dolgok voltak, így a „hétköznapi” kifejezés nem teljesen helytálló

Japán

 Az évezred során az éghajlat melegebbé és csapadékosabbá vált. A túl sok csapadék néhány helyet lakhatatlanná tett, ugyanakkor az emberek egyre északabbra tudtak költözni. Ekkortájt keletkeztek az ismeretlen rendeltetésű kőkörök Japán északi részén. A kőkörök közelében rendkívül sok leletet találtak, de holttesteket nem. [https://mult-kor.hu/20081216_rejtelyek_ovezik_a_titokzatos_japan_kokort]

Egy japán kőkör [https://mult-kor.hu/20081216_rejtelyek_ovezik_a_titokzatos_japan_kokort




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

44. Elmúlik a járvány, szünetelnek a nagy háborúk [i.e. 430-420]

ÉSZAK-NYUGAT-EURÓPA Nagyjából ebben az időben - talán klimatikus okok miatt - kezdtek a mai Németország területéről északabbra; Skandináviáb...